Οξυτενή Κονδυλώματα

Τί είναι

Πρόκειται για εξωφυτικά μορφώματα που βλαστάνουν στη γεννητική και περιγεννητική χώρα. Συχνότερα προσβάλλεται η βάλανος του πέους και η ακροποσθία. Τα κονδυλώματα (warts) γνωρίζουν ιδιαίτερη αύξηση της συχνότητάς τους τα τελευταία χρόνια.

Πώς εκδηλώνονται

Το άτομο συνήθως παρατηρεί την εμφάνιση μικρών “ελιών” πάνω στο πέος, σε σημεία που δεν υπήρχαν προηγουμένως. Σπάνια οι αλλοιώσεις φλεγμαίνουν ή προκαλούν πόνο. Άλλες θέσεις όπου μπορεί να βλαστήσουν κονδυλώματα είναι το όσχεο, η κατώτερη κοιλιά, το εσωτερικό των μηρών και ο πρωκτός με τη γύρω περιοχή.

Πού οφείλονται

Τα κονδυλώματα οφείλονται στον ιό του ανθρωπίνου θηλώματος (human papilloma virus, HPV) τύποι 6 και 11. Ο ιός μεταδίδεται κατά τη σεξουαλική επαφή με ερωτικό σύντροφο προσβεβλημένο από τον ιό. Ο λανθάνων χρόνος από την επαφή με τον ιό μέχρι την εκδήλωση της νόσου κυμαίνεται από 1 έως 6 μήνες. Η συστηματική χρήση προφυλακτικού μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση στηρίζεται στην παρατήρηση των βλαβών. Σε μεγάλες βλάβες ο Ουρολόγος θα πρέπει να φροντίζει για τον αποκλεισμό καρκίνου του πέους.

Πώς θεραπεύονται

Μικρές αλλοιώσεις είναι δυνατόν να υποστραφούν από μόνες τους σε μερικές εβδομάδες ή μήνες. Ωστόσο, για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου στους εκάστοτε συντρόφους συνιστάται η άμεση αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων.
Η χρήση τοπικών φαρμακευτικών σκευασμάτων είναι αποτελεσματική όταν οι βλάβες είναι αρχόμενες. Κυρίως χρησιμοποιείαι η ποδοφυλοτοξίνη (Wartek), υπό μορφή κρέμας ή βάματος.
Η ασφαλέστερη μέθοδος θεραπείας είναι ο ηλεκτροκαυτηριασμός (διαθερμοπηξία). Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και τα ποσοστά υποτροπής μικρά, γύρω στο 20%. Άλλες μέθοδοι είναι η κρυοπηξία, η φωτοπηξία με laser CO2 καθώς και η χειρουργική εκτομή, όταν η βλάβη είναι μεγάλη ή ύποπτη για κακοήθεια.

Χρησιμοποιώντας ένα προφυλακτικό κάθε φορά που κάνετε σεξ μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο να προσβληθείτε από κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή, ειδικά  εάν έχετε πολλαπλούς συντρόφους ή προϋπάρχουσες βλάβες σε βλεννογόνο