Καρκίνος όρχεων

Ο καρκίνος των όρχεων αναπτύσσεται στους όρχεις, τους αρσενικούς αναπαραγωγικούς αδένες. Οι όρχεις βρίσκονται στο μεμβρανώδη σάκο κάτω από το πέος (όσχεο) και αναστέλλονται από το σώμα από τη σπερματική χορδή. Παράγουν αρσενικά αναπαραγωγικά κύτταρα (σπερματοζωάρια) και την τεστοστερόνη. Ο καρκίνος των όρχεων αντιμετωπίζεται με επιτυχία σε περισσότερο από το 95% των περιπτώσεων. Ενώ ο καρκίνος των όρχεων είναι ασυνήθιστος, επηρεάζει συνήθως τους άνδρες οι οποίοι είναι νέοι (ηλικίας 20 έως 40), και μπορεί ως εκ τούτου να είναι πολύ καταστροφική.

Ενδείξεις και συμπτώματα

Ο καρκίνος των όρχεων δεν παρουσιάζει πάντα συμπτώματα. Μια μάζα ή ένας όγκος στον όρχη είναι συνήθως το πρώτο σημάδι της νόσου. Η μάζα μπορεί να είναι επώδυνη, μπορεί και όχι. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πρήξιμο των όρχεων, σκληρότητα, και ένα αίσθημα βάρους ή πόνο στο όσχεο ή το κάτω μέρος της κοιλιάς.

Ορισμένοι τύποι καρκίνου των όρχεων παράγουν υψηλά επίπεδα των ορμονών. Αυξημένα επίπεδα της HCG (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη) μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία του μαστού και διεύρυνση του μαστού. Αυξημένα επίπεδα των οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν απώλεια της λίμπιντο (σεξουαλική επιθυμία) και αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη ανάπτυξη της τριχοφυίας του προσώπου και του σώματος στα αγόρια.

Ο καρκίνος των όρχεων που έχει κάνει μετάσταση (εξαπλωθεί σε άλλα όργανα) μπορεί να προκαλέσει οσφυαλγία, δύσπνοια, πόνο στο στήθος και βήχα.

Διάγνωση

Ένας όγκος μπορεί να ανιχνευθεί στους όρχεις κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης ρουτίνας. Για να προσδιορίσετε αν ένας όγκος είναι καρκίνος των όρχεων, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει:

Υπερηχογράφημα – Κατά τη διάρκεια ενός υπερήχου των όρχεων, ο ανιχνευτής χειροκίνητα κινείται πάνω από το όσχεο και χρησιμοποιεί τον ήχο για να βοηθήσει στη δημιουργία μιας εικόνας του οσχέους και των όρχεων. Η δοκιμή επιτρέπει στον ιατρό να καθορίσει την φύση τυχόν εξογκωμάτων στους όρχεις, όπως εάν τα κομμάτια είναι στερεά ή γεμάτο υγρό, εντός ή εκτός του όρχεως, και αν είναι πιθανό να είναι καρκίνος των όρχεων.

Οι εξετάσεις αίματος – Τα επίπεδα ορισμένων καρκινικών δεικτών μπορεί να είναι αυξημένα σε καρκίνο των όρχεων.

Βιοψία – Ο όρχις απομακρύνεται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και ο ορχικός ιστός εξετάζεται κάτω από ένα μικροσκόπιο για να καθορίσει εάν ο όγκος είναι καρκινικός και, αν ναι, τί είδος καρκίνου παρουσιάζει. Ο τύπος του καρκίνου των όρχεων θα καθορίσει τη θεραπεία.

Τύποι καρκίνου των όρχεων

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι καρκίνου των όρχεων: σεμινωματώδεις (σεμινώματα) και μη σεμινωματώδεις

Σεμινώματα – Αυτή είναι μια αργά αναπτυσσόμενη μορφή καρκίνου των όρχεων και εντοπίζεται συνήθως σε άνδρες στις ηλικίες μεταξύ 30 και 40 τους. Είναι πολύ ευαίσθητος στην ακτινοθεραπεία.

Μη σεμινωματώδεις – Αυτός ο τύπος του καρκίνου των όρχεων τείνει να αναπτυχθεί νωρίτερα στη ζωή. Θα αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν ταχύτερα από ότι οι σεμινωματώδεις. Υπάρχουν διάφοροι τύποι των μη σεμινωματωδών όγκων συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω: χοριοκαρκίνωμα, εμβρυϊκό καρκίνωμα, τεράτωμα και ο όγκος ενδοδερματικής κοιλότητας. Οι μη σεμινωματώδεις όγκοι είναι λιγότερο ευαίσθητοι στην ακτινοθεραπεία από τους σεμινωματώδεις. Η χημειοθεραπεία είναι συχνά πολύ αποτελεσματική για τους μη σεμινωματώδεις, ακόμη και αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί.

Μερικές φορές, και οι δύο τύποι καρκίνου είναι παρόντες σε έναν όγκο. Στην περίπτωση αυτή, ο καρκίνος αντιμετωπίζεται σαν να είναι μη σεμινωματώδης.

Θεραπεία

Η θεραπεία για τον καρκίνο των όρχεων εξαρτάται από το στάδιο της νόσου. Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του όρχεως γίνεται μερικές φορές σε συνδυασμό με ακτινοβολία και / ή χημειοθεραπεία. Μερικοί ασθενείς επιλέγουν να αποθηκεύουν κατεψυγμένο σπέρμα σε μια τράπεζα σπέρματος πριν από τη θεραπεία για την εξασφάλιση της γονιμότητας.

  • Ανοιχτή χειρουργική
  • Ακτινοβολία
  • Χημειοθεραπεία

Ο καρκίνος των όρχεων είναι από τις λίγες εκείνες περιπτώσεις καρκίνου που έχουν υψηλές πιθανότητες να θεραπευθούν όταν ανιχνεύονται νωρίς

Ο καρκίνος των όρχεων είναι μια πάθηση που θεραπεύεται με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, ειδικά στα αρχικά στάδια

ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ | Παθήσεις του προστάτη, ακράτεια ούρων, λιθίαση ουροπιητικού, χρόνια προστατίδα, υπερπλασία προστάτη, καρκίνος προστάτη, νεφρού, όρχεων, κύστης | Χρήστος Ζαχαριάδης | Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος | Εθν. Αντιστάσεως 38Α, Ρόδος – 85100, 1ος όροφος, ΤΗΛ: 22414 00901 και KIN: 69324 37526, Email: www.ourology.com@gmail.com | Σύντομο βιογραφικό:
2001: Πτυχίο Ιατρικής Σχολής του Δ.Π.Θ.
2002 – 2003: Υποχρεωτική Υπηρεσία Υπαίθρου (Περιφερειακό Ιατρείο Κυπρίνου & Κέντρο Υγείας Δικαίων).
6/10/2003 – 22/3/2005: Ειδικευόμενος – Γεν. Χειρουργικής (Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσoκομείο Αλεξανδρούπολης).
23/3/2005 – 6/1/2006: Ειδικευόμενος (υπερ/μος) – Στεφανιαία Μονάδα, (Γενικό Νοσοκομείο Δράμας – Καρδιολογική Κλινική).
18/7/2006 – 30/10/2007: Ειδικευόμενος – Ουρολογία, (Γενικό Νοσοκομείο Δράμας – Ουρολογική Κλινική).
31/10/2007 – 30/7/2010: Ειδικευόμενος – Ουρολογία, (Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης – Παν. Ουρολογική Κλινική).
30/7/2010 – 5/10/2010: Ειδικευμένος – Ουρολογία (υπερ/μος), (Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης – Παν. Ουρολογική Κλινική).
2010: Υπ. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης – Θέμα Διδακτορικής Διατριβής :«Ηλεκτρονικομικροσκοπική μελέτη των ιστοπαθολογικών αλλοιώσεων της ουροδόχου κύστης σε συσχετισμό με τα ευρήματα του οπτικού μικροσκοπίου.»
18/1/2011 – 18/1/2012: Επ’ Β (επικουρικός ) – Ουρολογία, (Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου).
2012 – έως σημερα, Ιδιωτικό Ουρολογικό – Ανδρολογικό Ιατρείο, εξωτερικός συνεργάτης: EUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ – MEDICLINIC, Βιοκλινική Αθηνών.
Μέλος European Association of Urology
Μέλος Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας
Ουρολογικό – Ανδρολογικό Ιατρείο, ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ | Παθήσεις του προστάτη, ακράτεια ούρων, λιθίαση ουροπιητικού, χρόνια προστατίδα, υπερπλασία προστάτη, καρκίνος προστάτη, νεφρού, όρχεων, κύστης | Χρήστος Ζαχαριάδης | Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος | Εθν. Αντιστάσεως 38Α, Ρόδος – 85100, 1ος όροφος, ΤΗΛ: 22414 00901 και KIN: 69324 37526, Email: www.ourology.com@gmail.com |
Σας καλωσορίζω στην καινούργια μου ιστοσελίδα www.ourology.com όπου σκοπός μου είναι η σωστή και ακριβής ενημέρωσή σας για τις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος.Σας καλωσορίζω στην καινούργια μου ιστοσελίδα www.ourology.com όπου σκοπός μου είναι η σωστή και ακριβής ενημέρωσή σας για τις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Στην παρούσα ιστοσελίδα θα έχετε τη δυνατότητα να ενημερώνεστε αναλυτικά για τα συμπτώματα, τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης των παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος, για όλες τις πρόσφατες έρευνες, τα τεχνολογικά επιτεύγματα που αφορούν τη σύγχρονη ιατρική επιστήμη της ουρολογίας, καθώς επίσης, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες που παρέχονται στο Ουρολογικό – Ανδρολογικό Ιατρείο μου.
Με εκτίμηση,
Χρήστος Ζαχαριάδης
Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγοςο Χρήστος Ζαχαριάδης στο facebook