Καρκίνος προστάτη

Ο προστάτης είναι μέρος του αναπαραγωγικού συστήματος του άνδρα. Βρίσκεται μπροστά από το ορθό και κάτω από την ουροδόχο κύστη. Περιβάλλει την ουρήθρα, το σωλήνα μέσω του οποίου διοχετεύονται τα ούρα. Ένας υγιής προστάτης έχει περίπου το μέγεθος ενός καρυδιού. Παράγει ένα υγρό που αποτελεί μέρος του σπέρματος.

Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του προστάτη αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Η μάζα του οζώδους όγκου εισβάλλει στους γύρω ιστούς και τελικά εξαπλώνεται στους λεμφαδένες, στα σκελετικά οστά και σε άλλες περιοχές του σώματος.

Συμπτώματα

Ο πρώιμος καρκίνος του προστάτη συχνά δεν έχει συμπτώματα. Εάν τα συμπτώματα είναι εμφανιστούν, ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • συχνή, δύσκολη ή επώδυνη ούρηση
 • δεν είναι σε θέση να ουρήσει
 • αδύναμη ή διακεκομμένη ροή ούρων
 • αίμα στα ούρα
 • αίμα στο σπέρμα
 • επώδυνη εκσπερμάτωση
 • συχνό πόνο ή δυσκαμψία στο κάτω μέρος της πλάτης, τους γοφούς ή τους μηρούς

Πολλά από αυτά τα συμπτώματα δεν είναι καρκίνος, αλλά αν παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από αυτά για περισσότερο από δύο εβδομάδες, επισκεφθείτε το ιατρείο μας.

Επικίνδυνοι παράγοντες

Πολλοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη, όπως οι εξής:

Ηλικία: άνδρες 50 ετών και άνω διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. Η ηλικία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου.

Οικογενειακό ιστορικό: Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη (κυρίως ο πατέρας, ο αδελφός, ο γιος)

Διατροφή: Μια υψηλή σε λιπαρά διατροφή, ιδιαίτερα στα ζωικά λίπη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά θεωρείται ότι μειώνουν τον κίνδυνο.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη:

 • μείωση διατροφής πλούσιας σε ζωικά λίπη
 • αύξηση διατροφής πλούσιας σε λυκοπένιο (ντομάτες), σελήνιο (θαλασσινά), βιταμίνη Ε, ισοφλαβονοειδών (προϊόντα σόγιας)
 • τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα
 • τακτική άσκηση
 • να διατηρήσετε το ιδανικό σας βάρος

Πρόωρη Διάγνωση

Η καλύτερη ευκαιρία για την επιβίωση με καρκίνο του προστάτη είναι να ανιχνευτεί νωρίς. Όταν ο καρκίνος του προστάτη εντοπιστεί νωρίς και αντιμετωπιστεί κατάλληλα, υπάρχει σχεδόν 100% πιθανότητα ίασης.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του προστάτη θα πρέπει να αρχίσει στην ηλικία των 50. Οι άνδρες με θετικό οικογενειακό ιστορικό (ο πατέρας, ο θείος ή ο αδελφός έχει καρκίνο του προστάτη) μπορεί να αρχίσουν να εξετάζονται στην ηλικία των 45. Οι γιατροί χρησιμοποιούν 2 δοκιμές για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη – εξέταση αίματος (PSA) και Δακτυλική εξέταση (DRE).

Δακτυλική εξέταση (DRE): Ο ιατρός εισάγει –αφού φορέσει γάντια και τα λιπάνει επαρκώς- ένα δάχτυλό του στον πρωκτό, ώστε να ψηλαφίσει το μέγεθος, το σχήμα, τη συμμετρία και την υφή του προστάτη. Εάν ο αδένας του προστάτη είναι ακανόνιστα διευρυμένος και σκληρός, είναι πιθανό να είναι καρκινικός.

Αιματολογική εξέταση ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA): Αυτό το απλό τεστ αίματος μετρά το επίπεδο του PSA – μια πρωτεΐνη που παράγεται από τον προστάτη. Οι φυσιολογικές τιμές του PSA ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία και τη φυλή. Γενικά, όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο του PSA, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη. Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, ουρολοίμωξη και προστατίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων του PSA. Ένα μικρό ποσοστό των ασθενών που εμφανίζουν καρκίνο του προστάτη, μπορεί να έχει κανονικό επίπεδο PSA. Ως εκ τούτου, ενώ αυτή η εξέταση PSA δεν είναι τέλεια, είναι το καλύτερο διαθέσιμο κατά την παρούσα χρονική στιγμή.

Όταν ο καρκίνος του προστάτη εντοπιστεί νωρίς και αντιμετωπιστεί κατάλληλα, υπάρχει σχεδόν 100% πιθανότητα ίασης

Η καλύτερη ευκαιρία για την επιβίωση με καρκίνο του προστάτη είναι να ανιχνευτεί νωρίς

ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ | Παθήσεις του προστάτη, ακράτεια ούρων, λιθίαση ουροπιητικού, χρόνια προστατίδα, υπερπλασία προστάτη, καρκίνος προστάτη, νεφρού, όρχεων, κύστης | Χρήστος Ζαχαριάδης | Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος | Εθν. Αντιστάσεως 38Α, Ρόδος – 85100, 1ος όροφος, ΤΗΛ: 22414 00901 και KIN: 69324 37526, Email: www.ourology.com@gmail.com | Σύντομο βιογραφικό:
2001: Πτυχίο Ιατρικής Σχολής του Δ.Π.Θ.
2002 – 2003: Υποχρεωτική Υπηρεσία Υπαίθρου (Περιφερειακό Ιατρείο Κυπρίνου & Κέντρο Υγείας Δικαίων).
6/10/2003 – 22/3/2005: Ειδικευόμενος – Γεν. Χειρουργικής (Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσoκομείο Αλεξανδρούπολης).
23/3/2005 – 6/1/2006: Ειδικευόμενος (υπερ/μος) – Στεφανιαία Μονάδα, (Γενικό Νοσοκομείο Δράμας – Καρδιολογική Κλινική).
18/7/2006 – 30/10/2007: Ειδικευόμενος – Ουρολογία, (Γενικό Νοσοκομείο Δράμας – Ουρολογική Κλινική).
31/10/2007 – 30/7/2010: Ειδικευόμενος – Ουρολογία, (Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης – Παν. Ουρολογική Κλινική).
30/7/2010 – 5/10/2010: Ειδικευμένος – Ουρολογία (υπερ/μος), (Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης – Παν. Ουρολογική Κλινική).
2010: Υπ. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης – Θέμα Διδακτορικής Διατριβής :«Ηλεκτρονικομικροσκοπική μελέτη των ιστοπαθολογικών αλλοιώσεων της ουροδόχου κύστης σε συσχετισμό με τα ευρήματα του οπτικού μικροσκοπίου.»
18/1/2011 – 18/1/2012: Επ’ Β (επικουρικός ) – Ουρολογία, (Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου).
2012 – έως σημερα, Ιδιωτικό Ουρολογικό – Ανδρολογικό Ιατρείο, εξωτερικός συνεργάτης: EUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ – MEDICLINIC, Βιοκλινική Αθηνών.
Μέλος European Association of Urology
Μέλος Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας
Ουρολογικό – Ανδρολογικό Ιατρείο, ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ | Παθήσεις του προστάτη, ακράτεια ούρων, λιθίαση ουροπιητικού, χρόνια προστατίδα, υπερπλασία προστάτη, καρκίνος προστάτη, νεφρού, όρχεων, κύστης | Χρήστος Ζαχαριάδης | Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος | Εθν. Αντιστάσεως 38Α, Ρόδος – 85100, 1ος όροφος, ΤΗΛ: 22414 00901 και KIN: 69324 37526, Email: www.ourology.com@gmail.com |
Σας καλωσορίζω στην καινούργια μου ιστοσελίδα www.ourology.com όπου σκοπός μου είναι η σωστή και ακριβής ενημέρωσή σας για τις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος.Σας καλωσορίζω στην καινούργια μου ιστοσελίδα www.ourology.com όπου σκοπός μου είναι η σωστή και ακριβής ενημέρωσή σας για τις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Στην παρούσα ιστοσελίδα θα έχετε τη δυνατότητα να ενημερώνεστε αναλυτικά για τα συμπτώματα, τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης των παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος, για όλες τις πρόσφατες έρευνες, τα τεχνολογικά επιτεύγματα που αφορούν τη σύγχρονη ιατρική επιστήμη της ουρολογίας, καθώς επίσης, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες που παρέχονται στο Ουρολογικό – Ανδρολογικό Ιατρείο μου.
Με εκτίμηση,
Χρήστος Ζαχαριάδης
Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγοςο Χρήστος Ζαχαριάδης στο facebook