Καρκίνος ουροδόχου κύστης

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως εξορμάται από τα κύτταρα του βλεννογόνου αυτής. Το 80% περίπου του καρκίνου της κύστεως είναι καλής προγνώσεως, ενώ το 20% είναι επιθετικός και απαιτείται ριζική θεραπεία. Προσβάλλει οποιαδήποτε ηλικία, συνηθέστερα όμως τους ηλικιωμένους. Η διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως, συνήθως είναι έγκαιρη και γι’ αυτό και θεραπεύσιμος. Υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό, αυτών των περιπτώσεων, που υποτροπιάζει και γι’ αυτό συνιστάται επανέλεγχος ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Συμπτόματα

Τα κυριότερα συμπτώματα ή σημεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως είναι τα κάτωθι:

  • Μακροσκοπική ή μικροσκοπική αιματουρία. Η μακροσκοπική αιματουρία μπορεί να έχει σκούρα κόκκινα ούρα, σκούρα κίτρινα ή το χρώμα της κόκα κόλλα. Ενώ η μικροσκοπική αιματουρία αποκαλύπτεται στην γενική εξέταση των ούρων.
  • Η συχνουρία
  • Η επώδυνη ούρηση
  • Άλγος στο περίνεο ή στην οσφύ.

Αίτια

Είναι άγνωστα τα αίτια του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως. Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση με το κάπνισμα, τις παρασιτικές λοιμώξεις, την έκθεση στη ραδιενέργεια και σε χημικές ουσίες.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου. Ο καρκίνος από μεταβατικό επιθήλιο, από πλακώδες επιθήλιο, και το αδενοκαρκίνωμα. Το συνηθέστερο είναι από μεταβατικό επιθήλιο.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου της ουροδόχου κύστεως είναι:

Το κάπνισμα. Οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου από τους μη καπνιστές. Και τούτο διότι μέσω του καπνίσματος παράγονται διάφορες χημικές ουσίες, οι οποίες αποβάλλονται από τα ούρα. Η συσσώρευση αυτών των χημικών ουσιών στα ούρα προκαλεί βλάβη στο τοίχωμα της κύστεως και ανάπτυξη καρκίνου.

Η ηλικία.Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως, μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά εμφανίζεται, μετά τα 40, πολύ πιο συχνά.

Η φυλή. Εμφανίζεται συχνότερα στους λευκούς συγκριτικά με τις άλλες φυλές.

Το φύλο.Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου της ουροδόχου κύστεως, από τις γυναίκες.

Χημικές ουσίες. Διάφορες χημικές ουσίες αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στην ουροδόχο κύστη. Τέτοιες είναι, το αρσενικό και ουσίες που χρησιμοποιούνται στην χημική βιομηχανία για την παραγωγή χρωμάτων, βαφών, ελαστικών, στην επεξεργασία των δερμάτων, την κλωστοϋφαντουργία και στη ζωγραφική.

Χημειοθεραπευτικά.Ορισμένα χημειοθεραπευτικά, που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση κάποιας μορφής καρκίνου, όπως η κυκλοφωσφαμίδη(Cytoxan), αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στην ουροδόχο κύστη, καθώς και προηγηθείσα, στην περιοχή της πυέλου, ακτινοθεραπεία.

Η λήψη αντιδιαβητικών φαρμάκων. Η λήψη ορισμένων αντιδιαβητικών φαρμάκων, όπως η πιογλυταζόνη, η μετφορμίνη και γλυμεπιρίδη, σε μακροχρόνια χρήση (πάνω από 1 χρόνο), μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου ουροδόχου κύστεως.

Χρόνιος ερεθισμός της ουροδόχου κύστεως. Ο χρόνιος ερεθισμός ,η φλεγμονή ή οι συχνές ουρολοιμώξεις της ουροδόχου κύστεως, όπως η μακροχρόνια χρήση ουροκαθετήρα, αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης, κυρίως από πλακώδες επιθήλιο, καρκίνου ουροδόχου κύστεως. Σε ορισμένες χώρες της αφρικής, όπως η Αίγυπτος όπου ενδημούν φλεγμονώδεις παρασιτικές νόσοι, όπως η σχιστοσομίαση, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως είναι αυξημένος, από πλακώδες επιθήλιο, λόγω του χρόνιας φλεγμονής του ουροποιητικού συστήματος.

Κληρονομικοί και οικογενειακοί παράγοντες. Αν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό με καρκίνο ουροδόχου κύστεως, ο κίνδυνος εμφάνισης στις επόμενες γενεές αυξάνει. Επίσης οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του εντέρου, μη πολυποειδούς μορφής, το αποκαλούμενο και σύνδρομο Lynch, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνάπτυξης καρκίνου ουροδόχου κύστεως, καθώς επίσης του εντέρου, της μήτρας, των ωοθηκών και άλλων οργάνων.

Επιπλοκές

Ο καρκίνος της κύστεως συχνά υποτροπιάζει. Γι’ αυτό απαιτείται, μετά την πρώτη θεραπεία, τακτικός έλεγχος ανά 3μηνο ή 6μηνο για μερικά χρόνια, εξαρτώμενο πάντοτε από τον τύπο του καρκίνου. Αν είναι επιθετικός, τότε απαιτείται πολύ στενή παρακολούθηση, με κυστεοσκόπηση, κυτταρολογικές ούρων και λήψη βιοψιών, ώστε να αποφασισθεί η περαιτέρω θεραπεία.

Διάγνωση

Η διαγνωστική προσέγγιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως, περιλαμβάνει :

Κυστεοσκόπηση:Με τη βοήθεια του κυστεοσκοπίου, προβαίνουμε σε επισκόπηση του εσωτερικού τοιχώματος της ουροδόχου κύστεως, και αποκαλύπτεται η παρουσία οποιασδήποτε παθολογίας εντός αυτής. Ταυτόχρονα δίδεται η δυνατότητα λήψης βιοψιών, εφ’ όσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Κυτταρολογική ούρων:Συλλέγονται τα ούρα των τριών πρωινών ουρήσεων και αποστέλλονται στο κυτταρολογικό εργαστήριο. Η διαγνωστική αξιοπιστία της κυτταρολογικής ανέρχεται στο 60-70% των περιπτώσεων.

Απεικονιστικός έλεγχος: Ο απεικονιστικός έλεγχος περιλαμβάνει:

  • Υπερηχογράφημα νεφρών, κύστεως, προστάτη: Είναι μία απλή, ανώδυνος και άμεση εξέταση, η οποία δίδει σημαντικές πληροφορίες και αποκαλύπτει σε μεγάλο βαθμό τυχόν παθολογία του ουροποιητικού συστήματος.

Η ενδοφλέβιος ουρογραφία: Έγχυση σκιαγραφικής ουσίας ενδοφλεβίως, η οποία αποβάλλεται από το ουροποιητικό σύστημα. Λαμβάνονται, σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα (5’,15’,30’ λεπτά της ώρας), ακτινογραφίες οι οποίες απεικονίζουν όλο το ουροποιητικό σύστημα και αναδεικνύονται τυχόν παθολογίες. Σήμερα έχει αντικατασταθεί σχεδόν από την υπολογιστική ουρογραφία.

Υπολογιστική Τομογραφία – ουρογραφία: Όταν διαγιγνώσκεται καρκίνος κύστεως, και κρίνεται από τον γιατρό πιο λεπτομερής έλεγχος, τότε ο ασθενής υποβάλλεται σε υπολογιστική τομογραφία, η οποία δίδει λεπτομερείς πληροφορίες τόσο για το ουροποιητικό σύστημα όσο και για τους πέριξ ιστούς και όργανα.

Η λήψη άφθονων φρούτων και λαχανικών λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου της κύστης

Οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου από τους μη καπνιστές

ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ | Παθήσεις του προστάτη, ακράτεια ούρων, λιθίαση ουροπιητικού, χρόνια προστατίδα, υπερπλασία προστάτη, καρκίνος προστάτη, νεφρού, όρχεων, κύστης | Χρήστος Ζαχαριάδης | Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος | Εθν. Αντιστάσεως 38Α, Ρόδος – 85100, 1ος όροφος, ΤΗΛ: 22414 00901 και KIN: 69324 37526, Email: www.ourology.com@gmail.com | Σύντομο βιογραφικό:
2001: Πτυχίο Ιατρικής Σχολής του Δ.Π.Θ.
2002 – 2003: Υποχρεωτική Υπηρεσία Υπαίθρου (Περιφερειακό Ιατρείο Κυπρίνου & Κέντρο Υγείας Δικαίων).
6/10/2003 – 22/3/2005: Ειδικευόμενος – Γεν. Χειρουργικής (Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσoκομείο Αλεξανδρούπολης).
23/3/2005 – 6/1/2006: Ειδικευόμενος (υπερ/μος) – Στεφανιαία Μονάδα, (Γενικό Νοσοκομείο Δράμας – Καρδιολογική Κλινική).
18/7/2006 – 30/10/2007: Ειδικευόμενος – Ουρολογία, (Γενικό Νοσοκομείο Δράμας – Ουρολογική Κλινική).
31/10/2007 – 30/7/2010: Ειδικευόμενος – Ουρολογία, (Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης – Παν. Ουρολογική Κλινική).
30/7/2010 – 5/10/2010: Ειδικευμένος – Ουρολογία (υπερ/μος), (Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης – Παν. Ουρολογική Κλινική).
2010: Υπ. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης – Θέμα Διδακτορικής Διατριβής :«Ηλεκτρονικομικροσκοπική μελέτη των ιστοπαθολογικών αλλοιώσεων της ουροδόχου κύστης σε συσχετισμό με τα ευρήματα του οπτικού μικροσκοπίου.»
18/1/2011 – 18/1/2012: Επ’ Β (επικουρικός ) – Ουρολογία, (Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου).
2012 – έως σημερα, Ιδιωτικό Ουρολογικό – Ανδρολογικό Ιατρείο, εξωτερικός συνεργάτης: EUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ – MEDICLINIC, Βιοκλινική Αθηνών.
Μέλος European Association of Urology
Μέλος Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας
Ουρολογικό – Ανδρολογικό Ιατρείο, ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ | Παθήσεις του προστάτη, ακράτεια ούρων, λιθίαση ουροπιητικού, χρόνια προστατίδα, υπερπλασία προστάτη, καρκίνος προστάτη, νεφρού, όρχεων, κύστης | Χρήστος Ζαχαριάδης | Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος | Εθν. Αντιστάσεως 38Α, Ρόδος – 85100, 1ος όροφος, ΤΗΛ: 22414 00901 και KIN: 69324 37526, Email: www.ourology.com@gmail.com |
Σας καλωσορίζω στην καινούργια μου ιστοσελίδα www.ourology.com όπου σκοπός μου είναι η σωστή και ακριβής ενημέρωσή σας για τις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος.Σας καλωσορίζω στην καινούργια μου ιστοσελίδα www.ourology.com όπου σκοπός μου είναι η σωστή και ακριβής ενημέρωσή σας για τις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Στην παρούσα ιστοσελίδα θα έχετε τη δυνατότητα να ενημερώνεστε αναλυτικά για τα συμπτώματα, τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης των παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος, για όλες τις πρόσφατες έρευνες, τα τεχνολογικά επιτεύγματα που αφορούν τη σύγχρονη ιατρική επιστήμη της ουρολογίας, καθώς επίσης, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες που παρέχονται στο Ουρολογικό – Ανδρολογικό Ιατρείο μου.
Με εκτίμηση,
Χρήστος Ζαχαριάδης
Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγοςο Χρήστος Ζαχαριάδης στο facebook