Καρκίνος νεφρού

Διάφοροι τύποι καρκίνου μπορεί να αναπτυχθούν στο νεφρό. Καρκίνος νεφρικών κυττάρων είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του νεφρού, και εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες παρά σε γυναίκες.

Όπως και όλους τους καρκίνους, ο καρκίνος νεφρικών κυττάρων αρχίζει μικρός και μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου. Αν και ο καρκίνος νεφρικών κυττάρων αναπτύσσεται συνήθως ως μια ενιαία μάζα μέσα στο νεφρό, ένα νεφρό μπορεί να περιέχει περισσότερους από έναν όγκο, ή οι όγκοι μπορεί να βρεθούν σε δύο νεφρούς ταυτόχρονα.

Μερικοί καρκίνοι νεφρικών κυττάρων έχουν παρατηρηθεί μόνο αφού έχουν γίνει αρκετά μεγάλοι, αλλά οι περισσότεροι βρίσκονται πριν ξεκινήσουν οι μεταστάσεις (spread) σε άλλα όργανα μέσω του αίματος ή των λεμφικών αγγείων.

Ο μεταστατικός καρκίνος των κυττάρων, η οποία επηρεάζει την επένδυση της νεφρικής πυέλου, είναι μια λιγότερο κοινή μορφή καρκίνου του νεφρού. Είναι παρόμοια με τον καρκίνο που εμφανίζεται στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και αντιμετωπίζεται συχνά, όπως ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του νεφρού

Λόγω της βαθιάς θέσης των νεφρών, μπορεί να μην υπάρχουν οποιαδήποτε συμπτώματα μέχρις ότου ο όγκος έχει μεγαλώσει αρκετά. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι αίμα στα ούρα (αιματουρία). Άλλα συμπτώματα του καρκίνου του νεφρού μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ένας όγκος ή μάζα στην περιοχή των νεφρών
 • Υποτροπιάζοντας πυρετός
 • Η ταχεία απώλεια βάρους
 • Παρατεταμένος βουβός πόνος ή πόνο στα πλευρά, την κοιλιά ή στο κάτω μέρος της πλάτης
 • Αίσθημα κόπωσης ή αδιαθεσίας
 • Ανίχνευση και Διάγνωση

Τα μικρά και στις αρχές του σταδίου νεφρικά καρκίνωματα, συνήθως διαγιγνώσκεται τυχαία από τα ετήσια προκαθορισμένα υπερηχογραφήματα και τις αξονικές τομογραφίες, για άλλες άσχετα με τα συμπτώματα και τα προβλήματα υγείας. Τα μεγαλύτερα καρκινώματα των νεφρών συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα. Υπάρχουν διάφορες εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση του καρκίνου του νεφρού:

 • Διάγνωση με απεικόνιση
 • Παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA)

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Από μελέτες που έχουν γίνει, φαίνεται ότι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να δημιουργηθεί ο καρκίνος του νεφρού είναι:

 • Κάπνισμα – Οι καπνιστές διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του νεφρού συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνει ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων και το χρονικό διάστημα όπου καπνίζει κάποιος.
 • Παχυσαρκία  Η παχυσαρκία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του νεφρού, περισσότερο στον γυναικείο πληθυσμό.
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση  Η μη ελεγχόμενη υπέρταση έχει συσχετιστεί σε αρκετές μελέτες με την εμφάνιση καρκίνου του νεφρού.
 • Διατροφή – Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ζωικού λίπους και τηγανητών αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του νεφρού. Από την άλλη πλευρά, η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει προστατευτική δράση.
 • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του νεφρού – Τα άτομα που έχουν ένα μέλος της οικογένειας με καρκίνο του νεφρού αντιμετωπίζουν ελαφρά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
 • Αιμοκάθαρση – Ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση λόγω νεφρικής ανεπάρκειας για πολλά χρόνια έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο.

Θα πρέπει να ξέρετε ότι πολλοί άνθρωποι που αναπτύσσουν καρκίνο του νεφρού δεν έχουν κανέναν από τους παράγοντες κινδύνου που αναφέρθηκαν

Επίσης, πολλοί άνθρωποι που έχουν αυτούς τους παράγοντες δεν θα αναπτύξουν ποτέ τη νόσο

ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ | Παθήσεις του προστάτη, ακράτεια ούρων, λιθίαση ουροπιητικού, χρόνια προστατίδα, υπερπλασία προστάτη, καρκίνος προστάτη, νεφρού, όρχεων, κύστης | Χρήστος Ζαχαριάδης | Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος | Εθν. Αντιστάσεως 38Α, Ρόδος – 85100, 1ος όροφος, ΤΗΛ: 22414 00901 και KIN: 69324 37526, Email: www.ourology.com@gmail.com | Σύντομο βιογραφικό:
2001: Πτυχίο Ιατρικής Σχολής του Δ.Π.Θ.
2002 – 2003: Υποχρεωτική Υπηρεσία Υπαίθρου (Περιφερειακό Ιατρείο Κυπρίνου & Κέντρο Υγείας Δικαίων).
6/10/2003 – 22/3/2005: Ειδικευόμενος – Γεν. Χειρουργικής (Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσoκομείο Αλεξανδρούπολης).
23/3/2005 – 6/1/2006: Ειδικευόμενος (υπερ/μος) – Στεφανιαία Μονάδα, (Γενικό Νοσοκομείο Δράμας – Καρδιολογική Κλινική).
18/7/2006 – 30/10/2007: Ειδικευόμενος – Ουρολογία, (Γενικό Νοσοκομείο Δράμας – Ουρολογική Κλινική).
31/10/2007 – 30/7/2010: Ειδικευόμενος – Ουρολογία, (Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης – Παν. Ουρολογική Κλινική).
30/7/2010 – 5/10/2010: Ειδικευμένος – Ουρολογία (υπερ/μος), (Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης – Παν. Ουρολογική Κλινική).
2010: Υπ. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης – Θέμα Διδακτορικής Διατριβής :«Ηλεκτρονικομικροσκοπική μελέτη των ιστοπαθολογικών αλλοιώσεων της ουροδόχου κύστης σε συσχετισμό με τα ευρήματα του οπτικού μικροσκοπίου.»
18/1/2011 – 18/1/2012: Επ’ Β (επικουρικός ) – Ουρολογία, (Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου).
2012 – έως σημερα, Ιδιωτικό Ουρολογικό – Ανδρολογικό Ιατρείο, εξωτερικός συνεργάτης: EUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ – MEDICLINIC, Βιοκλινική Αθηνών.
Μέλος European Association of Urology
Μέλος Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας
Ουρολογικό – Ανδρολογικό Ιατρείο, ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ | Παθήσεις του προστάτη, ακράτεια ούρων, λιθίαση ουροπιητικού, χρόνια προστατίδα, υπερπλασία προστάτη, καρκίνος προστάτη, νεφρού, όρχεων, κύστης | Χρήστος Ζαχαριάδης | Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος | Εθν. Αντιστάσεως 38Α, Ρόδος – 85100, 1ος όροφος, ΤΗΛ: 22414 00901 και KIN: 69324 37526, Email: www.ourology.com@gmail.com |
Σας καλωσορίζω στην καινούργια μου ιστοσελίδα www.ourology.com όπου σκοπός μου είναι η σωστή και ακριβής ενημέρωσή σας για τις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος.Σας καλωσορίζω στην καινούργια μου ιστοσελίδα www.ourology.com όπου σκοπός μου είναι η σωστή και ακριβής ενημέρωσή σας για τις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Στην παρούσα ιστοσελίδα θα έχετε τη δυνατότητα να ενημερώνεστε αναλυτικά για τα συμπτώματα, τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης των παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος, για όλες τις πρόσφατες έρευνες, τα τεχνολογικά επιτεύγματα που αφορούν τη σύγχρονη ιατρική επιστήμη της ουρολογίας, καθώς επίσης, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες που παρέχονται στο Ουρολογικό – Ανδρολογικό Ιατρείο μου.
Με εκτίμηση,
Χρήστος Ζαχαριάδης
Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγοςο Χρήστος Ζαχαριάδης στο facebook